Άρθρα

Google Ιατρική / Ιατρική τεχνητής νοημοσύνης - Κοτζαμπασάκης Δημήτρης – ΩΡΛ Κηφισιά, ΩΡΛ Κρυονέρι

Με τον ερχομό του Google στην ζωή μας άλλαξαν αρκετά ορισμένα δεδομένα της καθημερινότητάς μας. Η Google προσφέρει μια μεγάλη σειρά διευκολύνσεων από χάρτες και πληροφορίες, μέχρι αγορές και πιστωτικές κάρτες. Μια λειτουργία εξ αυτών είναι και η αναζήτηση σχετικά με ιατρικά θέματα.

Η γνωστή και ως “Google ιατρική” εμφανίστηκε για τα καλά στην ζωή μας μετά την ραγδαία ανάπτυξη των υπολογιστών από το 2000 και μετά. Το Google πλέον, έχει την δυνατότητα να παραθέτει ένα πολύ μεγάλο εύρος πληροφοριών σχετικά με αυτό που του ζητήσαμε.


Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα.

Το google δεν έχει την δυνατότητα ιεράρχησης των συμπτωμάτων, ούτε έχει τη δυνατότητα να αναφέρει με ακρίβεια τις «πιθανότητες ερμηνείας» της βαρύτητας κάποιων συμπτωμάτων. Ως αποτέλεσμα παραθέτει τα πάντα σχετικά με ένα σύμπτωμα αλλά δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά το τελικό συμπέρασμα, καθώς αγνοεί όλο το υπόλοιπο υπόβαθρο του ασθενούς. Το ατομικό του ιστορικό, τα υπόλοιπα συμπτώματα, την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει κα.

Ως εκ τούτου ο ασθενής βρίσκεται μπροστά σε μια λίστα πιθανών αιτιών, από πολύ καλά έως πολύ κακά. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όμως έχει την τάση αν εστιάζει στα κακά κατά προτεραιότητα. Σαν αποτέλεσμα ο ασθενής φυσικά επιλέγει να συγκρατήσει το χειρότερο σενάριο από τις παθήσεις που του έβγαλε το Google , προκαλώντας του το λιγότερο – πανικό(!)
Συμπερασματικά το Google έχει την δυνατότητα να παραθέσει μια μεγάλη λίστα παθήσεων ΑΛΛΑ δεν έχει την κρίση, την εμπειρία και κυρίως την κλινική εικόνα ενός ασθενή, κάτι το οποίο έχει ένας ιατρός.
Καλό είναι λοιπόν, εάν κάποιο σύμπτωμα μας βασανίζει και δεν περνά ενώ του έχουμε δώσει λίγο χρόνο, να επισκεφθούμε έναν ειδικό, ώστε να μας εξετάσει και να μας καθοδηγήσει ανάλογα.
Με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης , ενδεχομένως αυτά τα αποπροσανατολιστικά αποτελέσματα να μειωθούν αρκετά. Είναι όμως ακόμα αρκετά νωρίς.

«Η ποιότητα ζωής του ανθρώπου εξαρτάται από την αρμονία και ισορροπία μεταξύ της υγείας του, του ψυχισμού του και των κοινωνικών του επαφών. Η ιατρική πλέον, είναι η επιστήμη που ποικιλοτρόπως συμβάλει σε αυτήν ακριβώς την αρμονία των χαρακτηριστικών της ποιότητας ζωής. Μέσα από μια σειρά στοχευμένων και προσεκτικών παρεμβάσεων , τόσο αισθητικών όσο και λειτουργικών , επιτυγχάνεται ένα άριστο αποτέλεσμα που ικανοποιεί και τις τρεις αυτές συνθήκες»

Γρήγορη Επικοινωνία

Ιατρεία

Κηφισιά
Γ. Δροσίνη 16
215 5518963
Δευτ.-Τετ.-Παρ. 17:00 - 21:00


Κρυονέρι
Λ. Κρυονερίου 56
216 0004029
Τρ.- Πεμ. 17:00 - 21:00
Παρ. 10:00 - 13:00

Ακολουθήστε μας στα Social