Με τον ερχομό του Google στην ζωή μας άλλαξαν αρκετά ορισμένα δεδομένα της καθημερινότητάς μας. Η Google προσφέρει μια μεγάλη σειρά διευκολύνσεων από χάρτες και πληροφορίες, μέχρι αγορές και πιστωτικές κάρτες. Μια λειτουργία εξ αυτών είναι και η αναζήτηση σχετικά με ιατρικά θέματα.
Η γνωστή και ως “Google ιατρική” εμφανίστηκε για τα καλά στην ζωή μας μετά την ραγδαία ανάπτυξη των υπολογιστών από το 2000 και μετά. Το Google πλέον, έχει την δυνατότητα να παραθέτει ένα πολύ μεγάλο εύρος πληροφοριών σχετικά με αυτό που του ζητήσαμε.
Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα.
Το google δεν έχει την δυνατότητα ιεράρχησης των συμπτωμάτων, ούτε έχει τη δυνατότητα να αναφέρει με ακρίβεια τις «πιθανότητες ερμηνείας» της βαρύτητας κάποιων συμπτωμάτων. Ως αποτέλεσμα παραθέτει τα πάντα σχετικά με ένα σύμπτωμα αλλά δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά το τελικό συμπέρασμα, καθώς αγνοεί όλο το υπόλοιπο υπόβαθρο του ασθενούς. Το ατομικό του ιστορικό, τα υπόλοιπα συμπτώματα, την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει κα.
Ως εκ τούτου ο ασθενής βρίσκεται μπροστά σε μια λίστα πιθανών αιτιών, από πολύ καλά έως πολύ κακά. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όμως έχει την τάση αν εστιάζει στα κακά κατά προτεραιότητα. Σαν αποτέλεσμα ο ασθενής φυσικά επιλέγει να συγκρατήσει το χειρότερο σενάριο από τις παθήσεις που του έβγαλε το Google , προκαλώντας του το λιγότερο – πανικό(!)
Συμπερασματικά το Google έχει την δυνατότητα να παραθέσει μια μεγάλη λίστα παθήσεων ΑΛΛΑ δεν έχει την κρίση, την εμπειρία και κυρίως την κλινική εικόνα ενός ασθενή, κάτι το οποίο έχει ένας ιατρός.
Καλό είναι λοιπόν, εάν κάποιο σύμπτωμα μας βασανίζει και δεν περνά ενώ του έχουμε δώσει λίγο χρόνο, να επισκεφθούμε έναν ειδικό, ώστε να μας εξετάσει και να μας καθοδηγήσει ανάλογα.
Με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης , ενδεχομένως αυτά τα αποπροσανατολιστικά αποτελέσματα να μειωθούν αρκετά. Είναι όμως ακόμα αρκετά νωρίς.