Άρθρα

Κάθε πότε χρειάζονται καθαρισμό τα αυτιά μου; – Κοτζαμπασάκης Δημήτρης – ΩΡΛ Κηφισιά, ΩΡΛ Κρυονέρι

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι συγκεκριμένη. Τα αυτιά μας εκ φύσεως παράγουν κυψελίδα (γνωστό και ως «κερί») για την προστασία του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου (το κανάλι του αυτιού). Ορισμένοι ασθενείς παράγουν περισσότερη ποσότητα και πιο συχνά, με αποτέλεσμα το αυτί να «βουλώνει» από την κυψελίδα και προκαλείται αίσθημα πληρότητας.


Συχνά οι ασθενείς έρχονται αναφέροντας τις φράσεις «βούλωσε το αυτί μου» ή μετά το μπάνιο νιώθω ότι δεν έχει αδειάσει το νερό», σημάδια πληρότητας του αυτιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καθαρισμός είναι μονόδρομος.


Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, βουλώνει μόνο το ένα αυτί και ποτέ το άλλο. Αυτό δεν είναι κάτι παθολογικό και έχει να κάνει με την διαφορετικότητα των δυο καναλιών μεταξύ τους, καθώς το ένα μπορεί να είναι πιο στενό από το άλλο και να προκαλείται συχνότερα απόφραξη.


Σε κάθε περίπτωση για καθαρισμό πάμε στον ΩΡΛ όταν το αυτί μας έχει σημάδια απόφραξης από την κυψελίδα, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω.
Σε γενικές γραμμές ΔΕΝ χρησιμοποιούμε μπατονέτες ή αν χρησιμοποιούμε της τοποθετούμε εξωτερικά στο αυτί και όχι πολύ βαθιά. Σε αντίθετη περίπτωση σπρώχνουμε την κυψελίδα προς τα μέσα, εναποθέτοντάς την στο τύμπανο. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση μείωσης ακοής και κάνει τον καθαρισμό δυσκολότερο.
Πριν πάμε για καθαρισμό καλό είναι να βάζουμε σε κάθε αυτί από 2 σταγόνες ελαιόλαδο το προηγούμενο βράδυ ( το καλύτερο μαλακτικό!), ώστε να είναι ευκολότερος ο καθαρισμός.

«Η ποιότητα ζωής του ανθρώπου εξαρτάται από την αρμονία και ισορροπία μεταξύ της υγείας του, του ψυχισμού του και των κοινωνικών του επαφών. Η ιατρική πλέον, είναι η επιστήμη που ποικιλοτρόπως συμβάλει σε αυτήν ακριβώς την αρμονία των χαρακτηριστικών της ποιότητας ζωής. Μέσα από μια σειρά στοχευμένων και προσεκτικών παρεμβάσεων , τόσο αισθητικών όσο και λειτουργικών , επιτυγχάνεται ένα άριστο αποτέλεσμα που ικανοποιεί και τις τρεις αυτές συνθήκες»

Γρήγορη Επικοινωνία

Ιατρεία

Κηφισιά
Γ. Δροσίνη 16
215 5518963
Δευτ.-Τετ.-Παρ. 17:00 - 21:00


Κρυονέρι
Λ. Κρυονερίου 56
216 0004029
Τρ.- Πεμ. 17:00 - 21:00
Παρ. 10:00 - 13:00

Ακολουθήστε μας στα Social