Άρθρα

Ρινικοί πολύποδες – να τρομάξω; Κοτζαμπασάκης Δημήτρης- ΩΡΛ Κηφισιά

…ΟΧΙ :
Ο περισσότερος κόσμος στο άκουσμα της λέξης πολύποδας, θεωρεί πως μιλάμε για καρκίνο. Ωστόσο, δεν ισχύει αυτό στην ρινική κοιλότητα. Οι ρινικοί πολύποδες , πλην ελαχίστων και σπάνιων περιπτώσεων, είναι μια καλοήθης πάθηση που ωστόσο ταλαιπωρεί τον ασθενή αρκετά.


Πρόκειται για προεκβολές του βλεννογόνου προς το μέσον της ρινικής κοιλότητας που εμποδίζουν τον αέρα να περνά ελεύθερα και προκαλούν επίμονη ρινική απόφραξη (μπούκωμα). Χαρακτηριστικά, θα μπορούσαμε να τους παρομοιάσουμε με τσαμπιά από σταφύλια.


Τα αίτια των ρινικών πολυπόδων είναι περίπλοκα και επαφίεται στον ΩΡΛ ιατρό να τα διερευνήσει. Συνηθέστερα υπάρχει κάποιο υπόβαθρο αλλεργίας / αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος. Πλέον αντιμετωπίζεται ως ενιαία πάθηση του αναπνευστικού δέντρου και ΟΧΙ μόνο της ρινικής κοιλότητας.


Χαρακτηριστικά ο ασθενής παρουσιάζει επίμονο μπούκωμα και ένρινη ομιλία, που δεν υποχωρούν με ΚΑΝΕΝΑ ρινικό σπρέι και ταλαιπωρούν έντονα τον ασθενή.


Η διάγνωση τους είναι εύκολη με την χρήση ενδοσκοπίου και καταγραφής στην κάμερα.


Η θεραπεία ωστόσο, αποτελεί πρόκληση καθώς σε εκτεταμένες περιπτώσεις πολυπόδων που δεν ανταποκρίθηκαν σε φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργικός ενδοσκοπικός καθαρισμός της ρινός.


Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεται, δεν είναι κάτι «κακό» αλλά απαιτείται στενή ΩΡΛ παρακολούθηση ώστε να μην ξεφεύγει.

«Η ποιότητα ζωής του ανθρώπου εξαρτάται από την αρμονία και ισορροπία μεταξύ της υγείας του, του ψυχισμού του και των κοινωνικών του επαφών. Η ιατρική πλέον, είναι η επιστήμη που ποικιλοτρόπως συμβάλει σε αυτήν ακριβώς την αρμονία των χαρακτηριστικών της ποιότητας ζωής. Μέσα από μια σειρά στοχευμένων και προσεκτικών παρεμβάσεων , τόσο αισθητικών όσο και λειτουργικών , επιτυγχάνεται ένα άριστο αποτέλεσμα που ικανοποιεί και τις τρεις αυτές συνθήκες»

Γρήγορη Επικοινωνία

Ιατρεία

Κηφισιά
Γ. Δροσίνη 16
215 5518963
Δευτ.-Τετ.-Παρ. 17:00 - 21:00


Κρυονέρι
Λ. Κρυονερίου 56
216 0004029
Τρ.- Πεμ. 17:00 - 21:00
Παρ. 10:00 - 13:00

Ακολουθήστε μας στα Social